Prediksi Soal dan Pembahasan SNMPTN 2012-Bahasa Inggris no 41-45
Prediksi Soal no. 41
“Your biggest enemy is yourself.” This idea is being explored by teachers as they and their students deal with issue of bullying.
“The hardest thing is to control our own emotions because some teachers, like myself, are used to the stern approach in disciplining students,“ vice principal of SMAN 103 state high school in East Jakarta, Budi Muntoro, told The Jakarta Post on Wednesday.
Most people do not realize that at some stage, adults–parents and teachers– unconsciously teach bullying to children, especially in the way they use violence in education.
“About 50 percent of teachers might be guilty of bullying at some point,” said Budi.
SMAN 103 is one of the three public schools in Jakarta taking part in a pilot project on bullying prevention.
Teachers and principals from the school participated in a workshop on bullying hosted by the Semai Jiwa Amini Foundation in September. The workshop was attended by 57 SMAN 103 teachers.
“Previously, I thought bullying was only physical violence. But now I realize that it also involves psychological aspects,” said Budi who teaches geography.
“So, the violence is not just physical but it can also be in the form of verbal and nonverbal expressions,” said the 43-year-old teacher.
Budi, who has been teaching for 23 years, now try to watch his words. “I never thought before that calling
students by their nicknames was bullying,” he said.
Budi, describing himself as a former “killer” teacher, said he used to regard slapping and pinching as common in disciplining students.
“Now, we give priority to counseling rather than just punishing problematic students,” Budi said, referring to consultation hours provided once a week for students.
SMAN 103 currently has four teachers who have counseling hours, with five intern teachers assisting them.
“Those teachers rarely helped students with counseling before, but lately they provide more time on a weekly basis for the activity, which is a good thing,” said 15-year-old Sari, one of 840 students at SMAN 103.
Asked about the benefit of counseling, second year student Sari acknowledged she was not used to sharing her private thoughts with others, including teachers, but the service was helpful for some of her troubled friends.
Budi said he has been trying for years to change his rather militaristic approach in the classroom. “Now, I don’t want to have obedient student just because they are afraid of me.”
However, he said some students tended to do as they pleased if they were not published harshly.
“I’m still looking for a solution, but of course I don’t want to go back to my old ways of teaching.”
Prediksi Soal no. 41–45
Prediksi Soal no. 41 The passage mainly discusses
(A) The used of stern approach in disciplining students in classroom.
(B) The need to give harsh punishments to problematic students at schools.
(C) Violence that possibly teaches bullying to children.
(D) The teachers’ difficulty in controlling their emotions in the classroom.
(E) The use of softer approach in dealing with problematic students.
Prediksi Soal no. 42 Which of the following is closest in meaning to “stern” in line 6?
Prediksi Soal no. 43 According to the passage, which of the following best describes the word “bullying” in line 11?
(D) Verbal abuse
Prediksi Soal no. 44 In line 23, the word “it” refers to …
(B) Psychological aspects
(D) Physical violence
Prediksi Soal no. 45 The passage indicates that
(A) The majority of teachers in high school might have bullied their students.
(B) All high school teachers participated in the workshop in September 2007.
(C) Not all the teachers knew the kinds of violence bullying might involve.
(D) The workshop on bullying will be hosted by the Semai Jiwa Amini Foundation.
(E) The stern approach in disciplining students makes teachers able to control emotions.
Pembahasan SNMPTN 2012-Bahasa Inggris no 41-45
pembahasan Soal no. 41 Berdasarkan pernyataan wakil kepala sekolah SMAN 103, Bpk. Budi, bimbingan konseling seka-rang diprioritaskan daripada hanya menghukum siswa yang bermasalah (tiga kalimat terakhir dari teks tersebut). Dengan kata lain, pendekatan yang lebih halus kepada para siswa sekarang lebih digunakan. Jawaban: E
pembahasan Soal no. 42 Stern: keras; Uncompromising: tidak toleran
Strict: keras; Frightening: menakutkan
Lenient: toleran; Ruthless: kejam Jawaban: B
pembahasan Soal no. 43 Bullying: penindasan
Kata yang paling mendekati maknanya yaitu intimidation (intimidasi) Jawaban: C
pembahasan Soal no. 44 … I thought bullying was only physical violence. But now I realize that it also involves …
Kata ‘it’ merujuk pada kata ‘bullying’ Jawaban: C
pembahasan Soal no. 45 Kalimat pada baris ke -5 menyatakan bahwa sekitar 50% guru mungkin bersalah karena penindasan pada beberapa kasus. Dapat disimpulkan bahwa bacaan tersebut mengindikasikan bahwa mayoritas guru SMA mungkin telah menindas siswanya. Jawaban: A